17495945_1287827307939783_691471915_n

Dräktig tik samt valpar hos oss kommer utfodras med BARF.

Det är inget som vi kräver av våra valpköpare men ni är välkomna att lära er om intresse finns.

Mycket bra info finns dock här nedan att läsa om hur en BARF utfodring går till.

 

 

BARF utfodring

Jag utfodrar mina hundar med BARF dvs Biologisk anpassad rå föda vilket betyder att man i så stor utsträckning som möjligt försöker efterlikna hur vargen i det vilda äter.
Vid en BARF utfodring skall kosten huvudsakligen bestå av kött, ben och inälvor (lever är ett måste i kosten), sen kan man om man vill lägga till njure, hjärna m.m men det är inget måste. En del hundar mår bra av lite tillsatta kolhydrater. Vid torrfoder eller färskfoder har man tillsatt alla de olika vitaminer och mineraler i fodret i pulverform för att det ska kunna bli komplett åt hunden, när det kommer till BARF så måste man själv se till att hunden får i sig alla näringsämnen för att inte orsaka näringsbrister. Man brukar säga att hunden ska äta kött, ben och inälvor från minst tre olika djurslag under en 10 dagars period för att få en fulländad kost.

Det är viktigt att veta vad de olika råvarorna i en råutfodring har för betydelse för hunden och immunförsvaret. Och även vilka problem som kan uppstå vid felutfodring dvs för lite/mycket av de olika råvarorna.


Kött
Kött behöver hunden för att få i sig viktiga proteiner, aminosyror, järn, uppbyggnad av celler osv.
Se upp med överutfodring av kött eftersom för mycket protein kan leda till hud/magproblem, svamp, rinniga ögon. Det är viktigt att valpar får i sig tillräckligt med protein för att växa men överutfodring kan bidra till att valpens muskler växer för snabbt som i sin tur kan orsaka tillväxtproblem av skelett och leder hos valpen. Överbelastning av lever och njurar kan även uppstå vid för mycket protein. 

Ben
Ben är en viktig råvara då det helt och hållet står för kalciumkällan i en BARF utfodring som hunden måste få i sig. Undvik dock att ge märgben då dem är väldigt hårda och orsakar lätt tandskador. För mycket ben kan orsaka att hunden blir förstoppad, vid för lite ben kan hunden bli lös i magen samt lättare dra på sig svamp. Kalcium är basiskt och svamp orsakas av fukt.


Inälvor
Exempel på inälvor: Lever, njure, hjärna.
Lever är AO i en BARF kost eftersom att det innehåller A-vitamin och andra viktiga näringsämnen. Andra inälvor som jag nämnt ovan kan man också ge då och då men är inget måste.


För mycket lever kan ge hunden A-vitamin förgiftning. För lite lever kan ge hunden rinnande/kladdiga ögon men samma symtom kan även uppstå om det är för mycket A-vitamin.


Fett är en viktig del i en BARF kost för att ge hunden bra med energi, fett omvandlas till energi som i sin tur gör att muskler lättare byggs upp. Jag tillsätter alltid extra lammfett och Standardt fiskolja åt mina hundar dagligen. Man  brukar räkna med 1 tsk fett per 10 kg kroppsvikt, sen får man höja eller sänka efter hundens egna behov. Välj alltid en animalisk fettkälla som är rik på fettsyrorna EPA och DHA, det bidrar till bl.a hud och pälssättning samt förhindrar nedbrytningen av brosket i lederna.Vegetabiliska oljor innehåller huvudsakligen omega 6 och saknar fettsyrorna EPA och DHA vilket gör att de istället påskyndar nedbrytningen av brosket.


OBS! Alla ben man ger hunden skall vara råa! Tillagade ben  får en helt annan struktur som gör att det flisar sig och blir vassa vilket är livsfarligt för hunden att få i sig. 
Till skillnad från oss människor så har hundar en otrolig stark magsyra som gör att de kan smälta ner de råa benen samt hantera och bryta ner olika baktrier utan att bli sjuka.
När man Råutfodrar ska alla råvaror man ger vara svenskt, norskt eller finskt. 


När det kommer till procenten av kött, ben och inälvor så brukar man hos valpar räkna 5% av förväntad vuxen vikt eller 10% av valpens nuvarande vikt.
Kosten bör bestå av 10% inälor. Lammlever innehåller mer A-vitamin än andra leversorter så där ska procenten ligga på 5%.
När man börjar introducera ben till valpen/hunden är det bra att börja med 10%. Det sägs att en BARF kost ska bestå av 10% ben, 10% inälvor och resten kött men sanningen är den att benintaget är större hos de flesta hundar än vad som ofta rekommenderas och behovet brukar ligga mellan 20-30%.


En del väljer att lägga till lite kolhydrater och då brukar man oftast ge antingen överkokt parboiled ris eller grönsaker som bl.a råriven morot, vitkål, broccoli, spinat, gurka, sallad.
Lite grönt i kosten har visat sig ge hundar en bättre tarmflora då bakterierna i tarmen har användning av det. Att tillsätta vom (komage) regelbundet är bra för matsmälningen då de innehåller viktiga enzymer som är bra för mage och tarm.


Vitt kött
Fisk, fågel och kanin.


Rött kött
Nöt, gris, lamm, häst, vilt
Man bör kombinera rött och vitt kött. Att exempelvis bara utfodra med vitt kött kommer orsaka järn och zinkbrist hos hunden.


Rå äggula är bra att ge hunden ett par ggr i veckan då det innehåller mycket med näring.
Vill eller kan man inte utfodra med egen komponerad BARF så finns det färdig blandad att köpa som kallas Mush Vaisto eller andra alterativ som färskfoder.

 

trhjr